2014. január 16., csütörtök

zab/álás



Ma hallottam a rádió egyik műsorában, hogy a riportalany mesélte, Ő zabkását eszik, ma is azt reggelizett, és nem éhes, eltelíti a gyomrot, nincs éhségérzet.
Elkezdtem utána keresni a neten, hogy hogy is kell elkészíteni a zabkását,illetve mi is ez?
Miután találtam pár receptet, hogy hogyan kell elkészíteni, így hazafelé bementem a boltba, és vettem zabpelyhet, és zabkorpát. Az utóbbiról az eladó mondta, hogy lehet pl. zsemlemorzsa helyett panírozáshoz használni. Majd kipróbálom, remélem nem ég meg a "panír".

Az olvasott recepteket összevetve, összevonva, elkészítettem a saját zabkásámat, ami a következő:
Az adagokat egy 3 dl-es mérőedény alapján mérve



1 bögre zabpehely kb 150 gr
1 bögre tej  3 dl
1 bögre víz  3 dl
2 ek méz
pici fahéj,
gyümölcsök


A tejet,vizet,zabpelyhet lassú tűzön megfőztem, majd besűrűsödés után a tűzről levéve pároltam még egy kicsit. Belekevertem a mézet, fahéjat.
Akár gyümölcsökkel ízesítve is fogyasztható.



Finom lett, édes, és, olyan az íze, mintha tejberizst ettem volna. Egy adaghoz egy körtét feldaraboltam, és azzal ettem. Fincsi volt!!!


http://hamihami.hu/tagok/bettyoci/receptek/gyumulcsos_zabkasa


újabb adag:
3 dl tejben 5 dkg zabpelyhet sűrűsödésig kevergetve megfőzzük, ezután fél kiskanál fahéjjal, és egy kis kanál mézzel elkeverjük.


2 megjegyzés:

Unknown írta...

Nekem már régen itt van egy csomag zabpehely, lehet, hogy majd megcsinálom, igaz, a méz nem kifejezetten orvosi tanács a cukromnak!

Ami Nekem tetszik írta...

Akkor ne rakj bele mézet. Tegyél bele, olyan gyümölcsöt pl. ami édes, és megédesíti.