2014. január 4., szombat

Karfiolkrém leves 1.



 Karfiolkrém, leves 
(kelbimbóból, vagy brokkoliból is elkészíthető szerintem)

1 kisebb fej karfiol, olíva olaj, 3 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1dl tejszín, só,bors, 15 dkg (füstölt) sajt

A karfiolt rózsákra szedni, sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük, só, borssal megszórni,meglocsolni kevés olajjal. A sütőben 250 fokon 20 perc alatt puhára sütjük. Közben a vajon megfuttatjuk a felaprított hagymát, a végén beletesszük az aprított fokhagymát is. Hozzáadjuk a megsült karfiolt, felöntjük 8 dl vagy 1 liter vízzel. Összeforraljuk, és robotgéppel simára turmixoljuk. Hozzáöntjük a tejszínt,sóval,borssal ízesítjük. Belekeverjük a 10 dkg reszelt sajtot. Kevergetve melegítjük,míg el nem olvad. A maradék sajttal megszórva tálaljuk.


Ezt a receptet egy újságban olvastam, elkészítettem. De legközelebb nem fogom a sütőben sütni a karfiolt, inkább a hagyományos módon vízben párolva fogom puhítani.  1 kg karfiolból készítettem, és 2 dl tejszínt tettem a levesbe. Igy is jó sűrű textúrájú lett a leves.

Nincsenek megjegyzések: