- 15 dkg cukor
- 2 evőkanál víz
- 4 dl tejszín
- vanília rúd
- 2 dl vodka
A cukrot a vízzel lassú tűzön karamellizáljuk, hozzáöntünk fokozatosan 3 dl tejszínt a vaníliarúd kikapart magját, és a hüvelyét, sót.
Alacsony lángon kevergetve főzzük, majd mikor teljesen felolvadt a karamell, és a tejszín besűrűsödött, akkor még 1 dl tejszínt öntünk hozzá. Egyszer még felforraljuk, és hagyjuk hűlni.
A kihűlt krémből kivesszük a vaníliahüvelyt, és ezután öntjük hozzá a vodkát.
Ez lehet több, mint 2 dl. Ízlés szerinti mennyiséggel öntsük fel. Szűrjük át a krémet.
Üvegbe töltjük, és hűtőben tároljuk.
kb. fél liter likőr készült el.
megjegyzés:
nekem volt otthon 2 dl vodkában áztatott vaníliarudam, így ezt használtam fel. Ezért elég intenzív vanília ízű lett a krémlikőr.
ötlet innen: http://www.egycsipet.hu/2010/04/karamell-kremlikor.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése