2014. február 28., péntek

paleo/kenyér

Már annyit hallottam arról, hogy a paleo étrend, életmód mennyire  hatásos, lehet fogyni, egészséges.
A lényeg, hogy magvakat, magvagból készült termékeket kell fogyasztani, és ezekből is teljes értékű ételeket lehet készíteni.
Miután keresgéltem a neten, hogy, milyen ételeket, sütiket lehet készíteni, milyen étrendet lehetne összeállítani, ezzel a témával foglalkozó könyveket szereztem be, próbáltam okosodni, néztem a termékeket, kolléganőm is  "paleozott", és fogyott is, hát elhatároztam: megpróbálom.
Elsőként találtam egy receptet kenyér készítésre. mert ugye a kenyér (még, ha nem is vagyok egy nagy kenyérevő) azért valahogy enélkül elképzelhetetlen pl. egy reggeli, úgyhogy rögvest beszereztem 3 féle maglisztet.
Volt otthon lenmagom, de nem mertem még belekezdeni abba, hogy megőröljem, daráljam,  így először inkább vettem lisztet.
A szezám, és lenmag lisztet fogom felhasználni a kenyérhez, a kendermag lisztet pedig még, majd kitalálom mire használom fel...











Paleolit kenyér

Hozzávalók:

  • 2 dl víz
  • 1 púpos teáskanálnyi szódabikarbóna
  • 20 dkg darált szezám- vagy lenmag liszt, vagy vegyesen 10-10 dkg
  • 2 tojás
  • só ízlés szerint
  • 1 kiskanál frissen őrölt bors
  • olívaolaj



Elkészítés:
A hozzávalókat, egy  tálban össze kell keverni. Először a darált magvakat,/lisztet,szódabikarbónát,  sót, borsot kell összekeverni a vízzel és a felvert tojással, majd végül az olajjal. Akkor lesz jó, ha a végeredmény egy formálható,  lágy tészta lesz. 





 A sütőforma az aljára sütőpapírt teszünk,   - szilikonos sütőnél nem kell semmi - beleöntjük a tésztát, lefedjük alufóliával, és mehet az előmelegített sütőbe. kb 30 perc múlva, ha feljött a tészta, akkor eltávolítható a fólia. 



Kicsit még meg kell pirítani a kenyér tetejét ez kb. még tíz perc alatt. 







































http://paleoandrea.blogspot.hu/2011/02/paleo-kenyer.html





Nincsenek megjegyzések: