2013. december 31., kedd

Mákos guba

 

Mákos guba narancshéjjal,

itt a 2013-as év vége, annak is a legutolsó napja, az utolsó órái.  (2013.december 31. 21:36)
A mákos guba nem csak karácsonyi menü számomra, hanem az újév alkalmából is csináltam mákos gubát. "Azért", hogy annyi pénzem legyen, mint, ahány mákszem volt a mákos zacskóban :)

hozzávalók: 
6 kifli, 6 dl tej,20 dkg mák, 8 dkg kristálycukor, 10 dkg kandírozott narancshéj, 4 tojás (szobahőmérsékletű)
20 dkg porcukor
Vaj a forma kikenéséhez





A kifliket felkarikázzuk, a tejben elkeverjük a cukrot, hozzáadjuk a mákot, és a 4 db tojássárgáját. Elkeverjük a kiflivel,és hagyjuk, hogy a kifli felszívja a tejet. Hozzáadjuk a kandírozott narancshéjat. A gubát kivajazott tűzálló tálba szedjük, egyenletesre lapítjuk.





A tojásfehérjét habnak felverjük, és, mikor habos de nem egészen kemény elkezdjük kanalanként adagolni a porcukrot. Minden adag cukor között 30-40 másodpercig verjük a habot, míg fényes, kemény, vágható masszát nem kapunk. A tojáshabot a torta tetejére kenjük és 180 fokos sütőben 25 percig sütjük.





1-2 óra hidegen tartás után szépen szeletelhető lesz.

Nincsenek megjegyzések: