2013. december 31., kedd

Grízes, vaníliás körte


15 dkg liszt,
10 dkg vaj,
5 dkg porcukor,
1 tojássárgája

A grízes réteghez: 4 dl tej, 7-7 dkg búzadara, cukor, fél vaníliarúd belseje, 2 tojássárgája, 1 csipetnyi só,

Díszítéshez: 3-4 szép nem túl puha körte, 1 csomag színtelen tortazselé

A tésztához egy tálban elmorzsoljuk a lisztet,porcukrot,vajat. Tojással elkevert vizet hozzáadva tésztává gyúrjuk. 1 órán át hűtőben pihentetjük, majd lisztezett deszkán piteformának megfelelő méretű kerek lappá nyújtjuk,és kibéleljük vele a formát.
Az alját megszurkáljuk, majd 180 fokos sütőben világossá sütjük. 
A tejet a sóval,cukorral felforraljuk, a grízt beleszórjuk, sűrű krémet főzünk belőle, majd a tojássárgáját, és a vaníliát belekeverjük, és az elősütött tésztán egyenletesen elkenjük. Körteszeletekkel körberakjuk a krém tetejét, majd a zacskó leírása szerint öntjük a zselét. Ecsettel kenjük a tortára,úgy szebb.

Nincsenek megjegyzések: