2013. január 4., péntek

görög kanalas citromos,és narancsos édesség

Barátnőm évek óta, közel 20 éve Görögországban él, így ismeri  a görög édességek, sütemények, ételek elkészítésének módját is. Mindig mondta Nekem, hogy görög kanalas narancsos édességet készített, és elég belőle egy kanál,egy gerezd édesség is. Igaz nagyon cukros, nagyon édes, de finom.
Így egy alkalommal megcsináltam Én is ezt a Narancsod édességet, majd elkészítettem citromos változatát is.

Kell hozzá 1 kg kiló citrom











a citrom héját le kell reszelni, a fehér részig, hogy ne legyen keserű.
Ha jól lemostad a héját, vagy bio citromot használsz, akkor a lereszelt héját elteheted a hűtőbe lefagyasztani, és ha kell sütibe, akkor kéznél van a reszelt citromhéj. Vagy vaníliás cukorral is elkészítheted.


A citromokat fel kell vágni félbe,majd félbe. ne legyen túl vékony, mert szétesik.
Egy lábosban 3 dl vizbe bele kell helyezni a citromokat. Ha forr a viz, ki kell szedni a citromgerezdeket, és újra vízben felfőzni a citrom gerezdeket. Ezt kétszer kell megtenni, hogy a keserű íz kifőljön a citromból.
A harmadik főzővízbe bele kell tenni 2 kg cukrot, és egy kis kanál szódabikarbónát kell tenni, és azzal kell főzni forrásig.
 Addig kell főzni, míg a cukortól, ahogy fő megkapjuk a szirupot.
Hagyjuk kihűlni, majd ezután egy tiszta üvegbe egyenként szépen elhelyegetjük a "szeleteket" a sziruppal, amit ráöntünk, beleöntünk az üvegbe.
Ezt eltesszük a hűtőbe, és ha édességre vágyunk bármikor könnyen hozzájuthatunk:)







 görög kanalas narancsos édesség

ugyan azzal a technikával, mint, ahogy a citromos édesség készült, így készül a narancsos is.
Ahány kiló a narancs,vagy citrom, a cukorból annak a kétszeres mennyisége kell hozzá.
1 kg citromhoz, vagy narancshoz 3 dl víz, míg a 2 kg narancshoz a 4 dl víz szükséges.(mind a 3 felfőzésnél)













Nincsenek megjegyzések: